Ново изследване показа как спомените от стреса могат да се предадат

...
Ново изследване показа как спомените от стреса могат да се предадат
Коментари Харесай

Как спомените могат да се предадат генетично на поколенията

Ново проучване показа как спомените от напрежението могат да се предадат от едно потомство на идващото, като се “излъчат ” от една клетка към друга и от майка на щерка.

Изследването е било извършено върху мишки и е посочило, че мемоари на боязън, свръзани с избрана миризма, могат да се предадат от родител на дете, без детето в никакъв случай да е имало контакт със самата миризма.

Процесът, прочут като епигенетика, не значи, че самите гени се трансформират от стресиращи събития. По-скоро значи, че има промени в метода, по който тези гени се подреждат и показват.

Изследването, оповестено неотдавна в извънредно влиятелното списание Science, обезпечава доказателства в поддръжка на спорната доктрина, че “спомени ” могат да се предават посредством генетичен код.

Много учени не престават да са скептично настроени към епигенетиката, тъй като механизмът не е бил доказан.

“Транс-генерационното (или през-поколенческо) епигенетично унаследяване не е позволено поле на проучване. По-скоро е в непрестанен развой на развиване.

В проучванията, които документират епигенетични унаследявания от родители към  деца, не е ясно какво тъкмо се предава и разбирането за феномена на молекулярно равнище е извънредно мъчно заради сложността на процесите.

Ние имаме единствено образец за един епигенетичен спомен, който е предаден и ние може да го забележим под микроскоп.

Но това е единствено едно парче от огромен пъзъл, ” изяснява Професор Сюзан Стром, биолог от университета на Калифорния в Санта Круз, която е водещ създател на проучването. 

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР